För ett tag sedan tipsade en kompis om ett recept på hemlagade tortillas. De man köper i färdiga förpackningar har hållbarhetsdatum i eviga tider, och jag vill knappt tänka på hur mycket konserveringsmedel de innehåller. (Dessutom smakar de inte särskilt gott.) Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli en sån där som bakar eget tacobröd till fredagsmyset, men under sker tydligen än. Det här receptet är svårt att misslyckas med, och det färdiga resultatet fick högsta betyg från hela familjen. Receptet är taget från Buffé nr 10, 2013.
Tortillas
- 5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 1 msk smör
- 2.5 dl hett vatten
- 2 tsk olivolja
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och olivolja. Låt koka upp.
3. Tillsätt den varma vätskan sakta i mjölblandningen under omrörning.
4. Ta upp degen på mjölat underlag. Låt svalna ca 5 min. Knåda sedan snabbt ihop till en deg. Plasta gärna in degen eller låt den vila övertäckt i 30 min.
5. Dela degen i 16 bitar (för 4 port). Rulla varje bit till en boll och kavla ut till platta runda bröd på lätt mjölat underlag. Borta av ev. överflödigt mjöl.
6. Grädda bröden i en torr och het stekpanna, ca 1 min på varje sida. Förvara bröden i handduk och servera direkt med valfritt innehåll.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar