Det grova dinkelbrödet
Ingredienser:
- 250 g Dinkelmjöl fullkorn
- 250 g vetemjöl
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1,5 dl vatten
- 25 g jäst
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- 2 tsk honung
Gör så här:
- Lös jästen i det uppvärmda vattnet
- Tillsätt alla ingredienser men spara 10 procent av dinkelmjölet
- Arbeta degen minst 5 min och tillsätt ytterligare dinkelmjöl efter behov (degen ska klibba en aning mot händer och bakbord)
- Låt degen jäsa ca 30 min i rumstemperatur
- Slå luften ur degen och forma till ett bröd som du lägger i en 1,5 l smord form
- Låt efterjäsa 30 min under bakduk i rumstemperatur
- Snitta brödet, pensla med vatten och grädda i uppvärmd ugn ca 25-50 min i 220 grader
(Och nej, mina konster i köket är inte slut än. Just nu står ett magiskt enastående bröd från en ny favoritblogg på jäsning. Jag förvånade mig själv genom att ha alla kluriga ingredienser hemma, det tar ändå ett litet tag att bygga upp ett "nyttoskafferi".)
2 kommentarer:
Tjoho! Vilken stjärna du är!
Inspirerad av den bästa!
Skicka en kommentar